Synnfjellet

52_1077605830


Synnfjellmassivet

Synnfjellet er fjellområdet  som ligger midt mellom Lillehammer og Fagernes. Brorparten av området ligger i Torpa i Nordre Land kommune, men i vest har Valdreskommunen Etnedal en bra bit. Selve toppunktet Spåtind (1414 moh) er grensepunkt mellom de to kommunene.

Reinflokk under Spåtindtoppen

Spåtindtoppen med reinsdyrflokken til Fram tamreinlag i forgrunnen

Fjellmassivet ruver godt i forhold til omgivelsene. Derfor har Spåtind en vid utsikt i nær sagt alle himmelretninger. I sør skimtes Norefjell og Gaustadtoppen mot høyre ligger Hallingskarvet, Skogshorn i Hemsedal. Valdresfjellene Rundemellen og Skaget sees i vest.

.52_235796985

Fra Djuptjennskampen mot  vest og Jotunheimen.

Mot nordvest dukker Jotunheimens spisse tagger opp med blant annet Hurrungane  i Vestjotunheimen og Glittertind opp. Mer mot høyre dukker Rondane opp. Det er lett å kjenne igjen karakteristiske topper som Stor-Sølnkletten i Alvdalsfjellene og Muen i Ringebufjellet .  Videre mot øst erTrysilfjellet og Sælenfljella i Sverige synlige.

52_1801226585

Fra Svartkampen mot Gausdal og med Synnfjorden og Spåtind hotell i forgrunnen.

Synnfjell har tradisjonelt vært svært viktig for Torpingene med sæterdrift, jakt og fiske. Selv om det fortsatt foregår sætring, er det lite av det nå, imot for før. Torpa Statsallmenning med et areal på 51.000daa gjør at de fleste gårdsbruk i Torpa har allmenningsrett i fjellet.

I Synfjellet ligger det også en stor mengde hytter, samt flere turistbedrifter. Området er et yndet utfartsområde på vinterstid med sine flere hundre kilometer med preparerte løyper i sitt lettgådde og snøsikre terreng.

Vernede områder er det også i Synnfjellet, med søndre del av Langsua nasjonalpark, Oppsjømyra naturreservat, Storlægeret landskapsvernområde, Røssjøen naturreservat og Skardberga naturreservat. Synfjellet er også et av de få stedene den sjeldne arten skjeggklokke vokser. Kilde; Wikipedia.

220px-Campanula-barbata-150704-800

Skjeggklokke

260px-Campanula_barbata_(flowers)

Skjeggklokke

52_1164684379

Fra Sjervungsfjellet mot Svartkampen

Gode forhold helt inn til Lenningen - her ved Lundsætra

Løypa v Lundsætra mot Lenningen

Skiløyper Gamlestølen.Synnfjell

Jomfruslettfjellet

Hytte Gamlestølen.Synnfjell

Fra Gamlestølen mot Spåtindtoppen

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..